En barnbok som handlar om Rut och katten Bus.

Rut jobbar på kafé och vill helst ha en hund. Men en dag kommer katten Bus hem till henne, en katt som är van att ta för sig. Och Bus bestämmer sig för att bli kvar. Så fort hans nya matte har åkt iväg bjuder han in alla sina kattkompisar till ett hejdundrande kalas. Festen varar ända tills grannhunden Knut dyker upp på andra sidan staketet. Då blir det plötsligt allvar.

Ur Dagens Nyheter 29 aug 2005:
(Av Ulla Rhedin)

"Detta lätta anslag, utan tyngande preciseringar i tid och rum, ger Hultman utrymme att släppa loss sin kanonad av läckerfärger, där den svala delen av paletten: akvamarin, turkos, grönt och blått är de bärande. Han skapar en romantisk, inte så litet nostalgisk scenografi, med ålderdomliga trähus i komplementfärger som ockragult och cinnoberrött, kringrända av vita staket, i den förföriska årstid mellan vår och sommar som tillåter kaskader av rosavita körsbärs- och äppelblommor på alla träd. Rut själv är förstås ung, vacker, sommarklädd och rödhårig och hennes gulrutiga kjol svarar perfekt mot guldtonen hos tulpaner, kakelugnsluckor och stänk i den vackra mattan."

Ur GP 18 aug 2005:
(Av Ulf Johansson)

"I trettio år jobbade han som lärare (Anders Hultman), målade när familjelivet så tillät, på kvällar och nätter. Nu målar han på heltid i tio år. Fast inte riktigt på heltid. Han är banjospelande jazzmusiker också, och sådant tar tid.
För en tid sedan satt han i sin egenskap av ordförande i föreningen Classic Jazz i Göteborg på restaurang Kometen tillsammans med Viveca Lärn, som inte bangar för lite swing och som han snackade in i föreningen.
Det var säkert inte första gången som det ena ledde till det andra i just denna lokal. Hultman och Lärn tyckte de borde göra nåt tillsammans. En bok till exempel.
Lärn for iväg och skrev och snart låg ett rart manus hos Anders Hultman fullt av den ömsinta humor med tvära kast och infall som Lärn behärskar till mästerskap.
Och Hultman skissade, diskuterade med Viveca och målade."

"Anders Hultman  målar hus som bebos av människor som haft inflytande över hur de bor, vars egna omsorg syns i kåkarna. Men på en bild skymtar några höghus, fast bara fyra fem våningar höga. De är en markör. Det finns en annan sorts stad där borta också.
Det får inte bli sockersött, säger han. Men han vill måla det ljusa i tillvaron. världen som den borde vara."

Föreningen Barnboksbildens vänner har köpt samtliga originalbilder till boken och skänkt till Göteborgs konstmuseum.

Några exempel ur boken

 Hon åkte hem i full panik
och sökte i var vrå.
- O lilla katt, du skall få sik
och mjölk i min berså

 

Till slut var huset genomsökt
- O varför var jag sträng!
Hon åt en makrill som var rökt
och stupade i säng

 

Inunder täcket låg en blus
av sammet fin och len.
Nej det var katten Bus
som sa; Vad du är sen!

-Nu vill jag äta sill och spad.
Ock gärna en bit torsk
och kexchoklad med marmelad.
Från början är jag norsk

 

Och nästa dag när solen sken
for Rutan till sitt jobb.
Och katten han var inte sen
att ringa katten Bob.

 

Bob hade sina trummor med,
Sylvester en ballong.
Och Janne kom på sin moped
med Big i en kartong.